Guide till hur du lyckas med Biodling

Biodling är roligt, nyttigt och lönsamt för både dig och naturen. Här kan du läsa mer om Biodling och utrustningen du behöver för en lyckad biodling. 

I Boles biodlingssortiment hittar du ett stort utbud av produkter för en lyckad biodling. Sortimentet sträcker sig från kupor och bigårdsredskap till honungshantering och drottningodling. Det finns något för alla, vare sig man är erfaren biodlare eller nybörjare.

När börjar Biodlingssäsongen i Sverige?

Biodlingssäsongen i Sverige brukar normalt börja på våren när temperaturen börjar stiga och blommorna börjar blomma. Generellt anses biodlingssäsongen börja i slutet av april eller början av maj, men detta kan variera beroende på var i landet du befinner dig och de lokala väderförhållandena.

För biodlare är det viktigt att hålla koll på vädret och blomningstiderna för att avgöra när det är lämpligt att sätta ut bikupor och börja samla in honung. Väderförhållanden och temperaturförändringar kan påverka blomningstiderna, så det är viktigt att vara uppmärksam och anpassa sig till förhållandena.

Som biodlare är det också viktigt att ha rätt utrustning och kunskap för att hålla bikupor och bin friska och fräscha under hela säsongen. Detta inkluderar att ha lämpliga kläder och skyddsutrustning, ha kunskap om binas beteende och hälsa, samt ha tillgång till rätt verktyg och utrustning för att sköta bikuporna på ett säkert och effektivt sätt.

Under maj och juni är det många biodlare som gör så kallade avläggare, vilket innebär att de delar på ett bisamhälle som då automatiskt korar en ny drottning. Detta ger biodlaren två samhällen som kan användas för att producera honung eller säljas vidare.

Hur kommer man igång med biodlingen?

Först och främst bör du hitta en lämplig plats för din bikupa. Det är idealiskt att ha en plats som har både sol och skugga, och som har gott om foder och blommor för bina.

Ett annat viktigt steg är att fixa en vattenanordning för bina. Bina behöver vatten för att producera honung och blanda foder till sina yngel. Ett enkelt fågelbad med lite stenar och vatten fungerar bra för att ge bina tillgång till vatten.

För att ge bina en stabil och varierad näringskälla är det också bra att plantera växter som bina gillar, som till exempel krokus och bärbuskar. Det är också viktigt att plantera olika sorters blommor som blommar vid olika tider under säsongen, för att säkerställa att bina har jämn tillgång till mat.

Köpa bin

För att skaffa bina behöver du köpa ramar med bin från en annan biodlare. Det är viktigt att köpa bin från en pålitlig källa för att säkerställa att du får friska och produktiva bin.


Bikupor

Bikupan även kallad kupa, bibostad, bihus eller apiarium är honungsbinas bostad och kan se ut på många olika sätt.

Den moderna uppstaplingskupan är utvecklad för att man ska kunna observera i och flytta bikupan på ett rationellt sätt utan att skada bina och deras vaxkakor.

I Boles sortiment har vi Willabkupan som består av lådor som kan staplas på höjden i takt med att bisamhället växer och producerar honung under säsongen. På så sätt går det även enkelt att dela samhället om man önskar och göra en avläggare (konstgjord svärm) för att få nya bisamhällen. 

 

Willabkupan 

Willabkupan är gjord av naturmaterial för att värna om både bina och miljön. Här hittar biodlaren samtliga delar till sin bikupa. Alla delar går att köpa som hela kit eller separat för att underlätta biodlarens behov. Willabkupan består av en träbotten med ett fluster där bina kan flyga in och ut ur bikupan. Ovanpå botten står yngelrummet, här bor bina och deras drottning. I ramarna som hänger i lådan bygger bina vaxkakor som de fyller med yngel samt pollen och honung, som är binas föda. Willabtaket ser till att bikupan får ett bra väderskydd året runt och är tillverkat.

TÄNK PÅ ATT...
Willabkupan kan med fördel målas med olika kulörer för att skilja kuporna åt och ge ytterligare skydd mot väder och vind.


Skattlådor

Honungsbin är avlade för att producera ett överskott av honung, därför kan det behövas flera skattlådor till en bikupa, beroende på tillgången på blommor som ger nektar och hur ofta biodlaren skördar honungen. 

 

TIPS!
Komplettera gärna Willabkupan med de olika kuptillbehören i sortimentet för att anpassa kupan efter just dina behov


Ramar

Ramarna som hänger i bikupan gör binas vaxkakor stabila så att biodlaren kan hantera dem utan att de går sönder.

Vi erbjuder både träramar och plastramar i 1/1- och ¾-Langstroth- format, omonterade eller monterade. Träramarna monteras med klammer eller spik. En tunnare metalltråd träs sedan igenom ramen. Trådarna ger stabilitet till vaxkakan och hjälper även till att hålla vaxkakan intakt vid slungning. Öljetter gör att tråden glider fritt utan att skära in i träet. Bivaxmellanväggar kan sedan smältas in i metalltråden. Alternativt monteras Willabs förpräglade plastmellanvägg som bestryks med smält bivax. Bina bygger sedan ut mellanväggen med vaxceller innanför ramen. 

 

LANGSTROTH-RAMARNA
Langstroth-ramarna är designade för att ge ett lämpligt avstånd mellan ramarna för att bina inte ska bygga igen gångarna. Ramarna har även små klackar som ligger an mot varandra och håller den rätta distansen mellan ramarna samt håller ramarna på plats vid flytt av bikupa. 

 

TIPS!
Genom att använda sig av ett mindre rammått i skattlådorna undviker man tunga lyft vid honungsskörd. Därför kan man med fördel använda 1/1 Langstroth till yngelrummet och 3/4 Langstroht till skattlådorna.

TÄNK PÅ ATT...
Ramöljetter förenklar trådningen av ramarna och förhindrar att tråden skär in i träet. 


Kuptillbehör

Utöver bikupan och ramarna finns ett brett sortiment tillbehör som kompletterar kuporna och underlättar i biodlingen.

Honungsbin är domesticerade och klarar sig inte utan omvårdnad av biodlaren. Därför är det lika viktigt som vid anskaffning av andra hus- och bruksdjur att ha kunskap och tillförlitliga redskap.

I Boles sortiment kan biodlaren hitta nödvändiga och prisvärda produkter men även mer avancerade lösningar som gör biodlingen både lättare och roligare.

 

Täckskivor/Foderplattor

Täckskivan/foderplattan används för att förhindra att bina bygger fast taket med vax/propolis. Skivan är multifunktionell och tack vare hålet i mitten kan skivan även användas vid både utfodring och honungsskörd. För utfodring tar sig bina upp genom hålet till fodret som placeras ovanpå skivan med lämplig utfodrare. Inför honungsskörd kan bitömmare användas för att skonsamt tömma skattlådorna på bin. 

Spärrgaller

Många biodlare föredrar att använda sig av ett så kallat spärrgaller för att skilja skattlådorna med honung och bidrottningen och hennes yngel åt.

När biodlaren sedan skördar honungen är man säker på att inga bilarver följer med i honungen.

Willabs spärrgaller finns i både plast och rostfritt stål som båda är mjukt rundade för att inte skada bina när de passerar genom gallret.

Foderlådor & Foderramar

Våra foderramar och utfodrare från WIllab är designade för att på ett säkert sätt utfodra bina med sockerlösning eller lämpligt foder och proteintillskott vid behov.

Som inför invintring på hösten, avläggare under sommarsäsongen eller vid brist på blommande dragväxter (nektar- och pollengivande blommor).

All utfodring av bin måste ske i slutet system inne i bikupan, för att inte sprida sjukdomar, orsaka röveri (vid öppen matning uppmuntras bina till att stjäla från andra bisamhällen, så kallat röveri) eller manipulera honungens äkthet vid matning av exempelvis avläggare som fodras intill honungsproducerande bisamhällen.

Toppmatade utfodrare placeras över foderskivan, bina kommer sedan åt fodret inifrån kupan utan att drunkna och kan ha fodret i fred.

Ramfodrare sitter inne i kupan. Man lyfter då ut en eller två ramar ur kupan och sätter istället in ramfodraren.

Bitömmare

Bitömmaren monteras enkelt över hålet på foderplattan/täckskivan och placeras mellan yngellådan och skattlådorna.

Efter 1–3 dygn har bina gått ner till yngellådorna och biodlaren kan plocka med lådorna hem för att skördas.

 

 

Bitömmarplatta för Langstroth-formatet med kanaler för separering av bin från samhället. Tömmare kallas även exkluderare och används för att hålla drottningen i bottenlådan medan arbetsbina tillåts lämna lådan. Bitömmaren levereras som en enhet där de olika gångarna med deras anpassade öppningar håller drottningen kvar i lådan under. 

Bitömmare med 8 vägar för montering på foderplatta. Bitömmaren underlättar arbetet med att skatta honung genom att styra bort bina från skattlådan. Bitömmaren placeras mellan skattlådan och yngelrummet så att de bin som finns i skattlådan kan ta sig ner i yngelrummet men inte tillbaka till skattlådan. 

Markstativ till bikupa

Markstativ för Willabkupan i svart PP-plast med ramhållare i rostfritt stål. Konstruktionen klarar större laster och ser till att kupan står stabilt på underlaget. Markstativet gör att du får upp bikupan från marken vilket ger en bra arbetsställning. De utskjutningsbara ramhållarstängerna hjälper till genom att du placerar de urtagna ramarna tillfälligt på dessa under öppningen av kupan. Plats till upp till 4 st ramar samtidigt. Passar bikupor med Langstroth-format. 


Insamling/skörd av pollen, propolis och honungsvaxkaka

Bin producerar mer än bara honung.Insamling av pollen är populärt i stora delar av världen och intresset för pollen ökar även i Sverige.

Pollen kan ätas färskt eller torkat som näringstillskott. Honung i vaxkaka är en exklusiv produkt.
Här vill biodlaren kunna se till att bina kan bygga nytt fint bivax som går att äta direkt med honungen i.

Propolisgaller används för att effektivt och hygieniskt kunna samla in propolis från bisamhället.

Propolis är en antiinflammatoriskt substans som bina tillverkar och använder för att skydda bikupan mot bland annat svampangrepp och som tätning i springor. Propolis används i hälsokost och i hudvård för sina vårdande och antiinflammatoriska egenskaper. 

Propolisgaller

SAMLA IN ÅTRÅVÄRD PROPOLIS I KUPANS ALLA LÅDOR

Galler för insamling av propolis. Tvättbart propolisgaller tillverkat i EPS-plast, vilket medger avsköljning och rengöring under rinnande varmt vatten. Läggs över ramarna för att samla in propolis. Bina kittar igen springorna i gallret med propolis. Propolisgallret kan frysas in för att göra det lättare att skörda den då krispigare propolisen från gallret. 


Säkra och märk Bikupan

För att få god ventilation och bra arbetshöjd finns det markstativ med praktisk ramhängare för avlastning under arbete i bikupan. Spännremmar och låsningar är bra för att stormsäkra bikupan och hålla ihop kuporna vid flytt. Biodlare kan med fördel märka sina bikupor med siffror för att hålla ordning i bigården.


Skyddskläder

Biodlarens specialkläder skyddar mot bistick och håller biodlare och besökare bekväma och säkra under bigårdsbesök.

Det är inte alltid bina försöker sticka biodlaren men skyddsklädsel rekommenderas vid allt arbete i och kring bigården.

Bole erbjuder Willabs sortiment - allt från enklare nätförsedda huvor som skyddar ansikte och hals till heloveraller med nätförsedd huva eller kåpa som har många praktiska och bekväma funktioner.

Komplettera med slitstarka handskar som håller tätt och hindrar bina från att ta sig in innanför klädseln. Enklare huvor lämpar sig bra till besökare som endast står vid sidan av och observerar arbetet. Heloverall med ventilering passar utmärkt för biodlaren som spenderar många timmar i sommarvärmen. 

TIPS!
Ventilerade skyddskläder gör arbetet i bigården behagligare under varma sommardagar


Bigårdsredskap

Under bigårdsarbete behöver biodlaren olika verktyg för att kunna lossa, lyfta och inspektera biramarna.

Kupkniven fungerar utmärkt till att skrapa rent från vildbyggt vax eller lossa ramar som kittats fast med propolis.

Kaktången används för att ergonomiskt kunna lyfta upp biramarna från kupan.

Biborstar

En biborste är till för att skonsamt avlägsna bin som inte lämnar ramen efter rökpustning. Borstens egenskaper borgar för att bina förblir oskadade vilket en vanlig borste inte klarar av. 

Rökpust

Många biodlare använder sig av rökpust för att bina inte ska bli lika stickbenägna. Kommer i både enklare mindre modeller och större stabilare varianter med säkra förvaringslådor till transport. Specialframtaget bränsle till rökpusten gör det lätt att tända, är inte skadligt för bina och håller röken under hela bigårdsbesöket. 

Kupknivar & Ramlyftare

Med en kupkniv med flera funktioner kan man lösa många uppgifter i bigården utan att behöva släpa med sig en hel uppsättning verktyg. Med eggen kan man avlägsna vax från ramar och lådor. Med kroken kan man lossa och lyfta upp ramar ur lådan.


Varroabekämpning

I nästan hela Sverige finns varroakvalstret som parasiterar på honungsbina och förökar sig i binas yngel. Varroakvalster påverkar bland annat binas vinterdödlighet, honungsskörd och hälsa. För att hålla bina friska är det viktigt att övervaka mängden varroakvalster och behandla bina. Willab har flera lösningar i olika prisklasser för mätning och behandling med organiska syror, samma typ av behandlingsmetoder som är tillåtna inom ekologisk biodling.

TÄNK PÅ ATT...
Varroakvalstret är en parasit som angriper bisamhället. Obehandlad kan den orsaka stor skada. Bekämpning av varroa med myrsyra eller oxalsyra är inte särskilt dramatisk ur livsmedelssynpunkt. Myrsyra finns naturligt i honung, oxalsyra finns i rabarber. Om bekämpningen sker efter honungsskörden kommer inte syrorna att ha någon effekt på kommande års skörd. I Willabs sortiment finns redskap som underlättar bekämpningen med dessa syror.


Honungs- & Vaxhantering

På sommaren är det dags för honungsskörd.

Detta är en intensiv period för biodlaren som innefattar flera olika arbetsmoment såsom avtäckning, slungning och silning. Samtidigt är det nu man får glädja sig åt resultatet av sin biodling.

Under honungsskörden krävs rätt verktyg för att kunna extrahera honungen ur vaxcellerna på ett smidigt och livsmedelssäkert sätt.

Bole har ett brett sortiment med redskap och tillbehör som gör skörden enkel och rolig. 

Avtäckning

Bina samlar nektar från blommorna som de sedan bearbetar till honung och lagrar i sina vaxceller. När honungen är mogen täcker bina cellerna med ett tunt lager bivax. Vid honungsskörd avlägsnas vaxlocken. Detta kan göras med hjälp av Willabs avtäckningsknivar/-gafflar som finns i både enklare modeller som får jobbet gjort och i mer ergonomiska och vassare alternativ. I sortimentet finns ett komplett avtäckningsbord med plats för ramen under avtäckningen.

Under avtäckningen rinner överflödig honung ner genom en sil och kan sedan tömmas genom en kran från sidan. 

Slungning

De avvaxade honungsramarna placeras i slungan, med hjälp av centrifugalkraften kan honungen rinna ur vaxcellerna utan att vaxkakan går sönder.

Vid slungningen hamnar vaxrester från avtäckningen med i honungen. Med ett stort urval silar kan biodlaren välja hur fin- eller grovsilad honungen ska vara. Willab har två slungor att välja mellan, en handdriven slunga med plats för fyra ramar Langstroth, lagom för den lilla biodlaren. När ena sidan av vaxkakan har tömts på honung vänds ramarna och slungas sedan på andra sidan. Den handdrivna slungan är liten och smidig att ta fram och ställa undan vid behov.

För biodlaren som slungar en lite större mängd honung och önskar ett mer rationellt arbete med honungsskörden passar den motordrivna slungan med plats för 8 ramar åt gången. Slungan är av radialmodell vilket innebär att ramarna inte behöver vändas under slungning. 

Handdriven honungsslunga med plats för fyra ramar av Langstroth-format. Slunga i rostfritt stål som drivs med vev. Genomskinliga plexiglaslock med handtag skyddar från skador och nedsmutsning. Kullagrad underhållsfri växellåda. Enkel och behändig slunga som inte tar mycket utrymme. Tappkran finns för att reglera tömning av honung i kärl.

Honungsslunga med eldrift med plats för åtta ramar av Langstrothformat. Radialmodellen innebär att ramarna inte behöver vändas. Elmotorn kan driva slungningen i båda riktningarna och hastigheten ställs steglöst. Programmerbar slungcykel möjliggör anpassning av slungning efter honungstyp etc. utan att slungningen behöver övervakas. Plexiglaslock med handtag skyddar från skador och nedsmutsning. 

Honungspress Premium i järn med pressgaller och stänkskydd för att pressa ut honung ur avtäckningsvax. För att inte låta honungen i avtäckningsvax och vildbyggen gå till spillo kan man pressa ut och ta tillvara honungen med denna honungspress. Stänkskydd förhindrar honungsspill vid pressning. Överliggare med gängat hål för stången, pressplatta och gängad stång med handtag. Allt i järn. Stänkskydd i metall

Honungspress i järn med pressgaller i hålplåt för att pressa ut honung ur avtäckningsvax. För att inte låta honungen i avtäckningsvax och vildbyggen gå till spillo kan man pressa ut och ta tillvara honungen med denna honungspress. Ställ som står på tre ben med uppsamling och pressgaller i hålplåt. Överliggare med gängat hål för stången, pressplatta och gängad stång med handtag. Allt i järn. Fungerar även som fruktpress.

TIPS!
Med en honungspress tar man tillvara på honungen i vildbyggen och avtäckningsvax.

Honungssilar

Honungssil i rostfritt med grov- och finsil med handtag för placering på kärl. Finsil med utdragbara handtag. Grovsil i rostfritt med diameter 240 mm. De utdragbara handtagen läggs mot kant av spann eller kärl och håller silen på plats. Grovsilen kan tas ut. Enkel att rengöra och lätt avsköljningsbar med ljummet/varmt vatten.

Honungssil i rostfritt med grov- och finsil med handtag för placering på kärl. Finsil med utdragbara handtag. Grovsil i rostfritt med diameter 340 mm. Ställning för sil i rostfritt. De utdragbara handtagen läggs mot kant av spann eller kärl och håller silen på plats. Grovsilen kan tas ut. Enkel att rengöra och lätt avsköljningsbar med ljummet/ varmt vatten.

Honungssil i rostfritt med grov och finsil med handtag för placering på kärl samt bordsställ. Ingår en ställning som håller silen upprätt om man ställer den på ett bord. Finsil med utdragbara handtag. Grovsil i rostfritt med diameter 320mm. De utdragbara handtagen läggs mot kant av spann eller kärl och håller silen på plats. Grovsilen kan tas ut. Enkel att rengöra

Trattsil för filtrering av honung, medelgrov. Snöre fäst i botten på silen medför enkel tömning av silen. Enkel att rengöra. Tillverkad i nylon med medelfina maskor som hålls upp av ring av stål med en diameter av 330 mm. Stålringen placeras så att silen hänger ner i ett uppsamlingskärl med snöret i mitten. Plastringen förhindrar att snöret faller ner i honungen

TÄNK PÅ ATT...
Honung måste ha en vattenhalt på max 20 procent för att klassas som honung. Därför är det intressant att mäta både luftfuktigheten då honung snabbt drar åt sig fukt, och även kontrollera vattenhalten i honungen med en tillförlitlig refraktometer. 

Honungs & Vaxhantering

Efter slungningen väljer många biodlare att röra honungen för att få en lenare och mjukare konsistens, detta görs enkelt med en omrörare i rostfritt stål som monteras på en borrmaskin.

Vaxresterna från avtäckningen kan pressas på sista honungen i Willabs frukt- och honungspress, honungskakor kan även pressas hela istället för att slungas för att få ut honungen.

Bivaxet som blir över är en värdefull produkt som kan användas till bland annat kosmetika, ljustillverkning, bivaxdukar eller nya mellanväggar till biramarna. Bivaxet smältes ner i omgångar för att bli rent från pollen och honungsrester. 

Honungsomrörare med spiral i rostfritt som monteras på borrmaskin för omrörning av honung eller tillredning av bifoder. 

Honungsomrörare med blad i rostfritt som monteras på borrmaskin för omrörning av honung eller tillredning av bifoder. Bladens placering på tenen kan justeras steglöst.

Tillverkning av Vaxkakor

För att smälta om bivaxet till nya vaxmellanväggar har Bole tre olika modeller från Willab att tillgå. En enklare cellpräglad form i silikon och en i kraftigare aluminium där flytande vax hälls ut i formen och sedan pressas formen ihop tills dess att vaxkakan har stelnat. För biodlaren som önskar tillverka en större mängd egna vaxmellanväggar, antingen för eget återbruk i biodlingen eller för tillverkning av exempelvis rullade ljus finns präglingsvalsen i kraftig konstruktion med valsar i aluminium.

Cellpräglad vaxkakeform av silikon i Langstrothformat. Ett enkelt sätt att gjuta sina egna vaxkakor. Smält vax hälls över den öppnade silikonformen. Därefter stänger man formen och belastar den med ett jämnt tryck över hela ytan. Efter att vaxet stelnat öppnas formen och vaxkakan kan lyftas ut. Kanterna skärs till med företrädesvis med en vaxkakeskärare.

Cellpräglad vaxkakeform av aluminium i Langstrothformat för gjutning av vaxkakor. De båda delarna hålls ihop med gångjärn och ett handtag underlättar öppning och stängning. Smält vax hälls över den öppnade aluminiumformen. Därefter stänger man formen och belastar den med ett jämnt tryck. Efter att vaxet stelnat öppnas formen och vaxkakan kan lyftas ut. Kanterna skärs till med företrädesvis med en vaxkakeskärare.

Präglingsvals i kraftig konstruktion för manuell vaxkakepressning med valsar i aluminium. För den som önskar tillverka egna bivaxkakor i större omfattning är detta ett utmärkt hjälpmedel. Efter att ha fyllt tråget med flytande vax vevas valsarna långsamt runt så att vaxet pressas mellan valsarna och bildar en sammanhängande kaka. Denna kan sedan skäras till önskad storlek.

Vaxkakeskärare för att skära till och måttanpassa vaxkakor. Greppvänligt plasthandtag med parerstång som underlättar användning. Vid egen tillverkning av vaxkakor behöver dessa skäras till för att passa i ramarna. Då är detta verktyg till stor hjälp. Roterbart blad med fäste och parerstång i rostfritt stål. Längd 120 mm. Diameter på blad 66 mm och tjocklek på blad 19 mm.

Vax- & Honungssmältare. Kärl för smältning av vax eller honung. Ett enkelt sätt att smälta exempelvis vax för gjutning av vaxkakor eller ljus. Vax kan även med fördel användas för behandling av obehandlat trä, exempelvis bikupan, för att få den väderbeständig. Då vaxet smälts genom uppvärmning av vatten sker detta jämnt och minskar risken för överhettning. Den yttre behållaren fylls med vatten. Den inre med vax eller honung för smältning. Vaxet kan enkelt hällas ut genom ett rör. 

Hinkhållare i rostfritt stål för smidig avrinning vid honungsarbete. Ger en bra lutning och har rejäla krokar som stöttar och håller hinken på plats under tiden den står och rinner av i lämpligt kärl. Underlättar tömning av hinkar, burkar och kärl. Enkel att rengöra och lätt avsköljningsbar med ljummet/varmt vatten.

REFRAKTOMETER 12–27 SPEKTRUM 

Refraktometer för mätning av vattenhalt och sockerhalt i honungen. För att avgöra honungens lagringsduglighet är vattenhalten ett viktigt mått. Med en refraktometer krävs det bara en droppe på siktglaset för att kunna fastställa vattenhalt. Visar vattenhalt från 12-27 % med automatisk temperaturkompensering. Visar Brix mellan 38-43% och Baume mellan 58-92%. Tillverkad i metall. Komplett med kalibreringsvätska och mejsel för kalibreringsjustering.

TÄNK PÅ ATT...
1. Kontrollera honungen med en refraktometer för att fastställa vattenhalten. Vid för hög vattenhalt riskerar honungen att jäsa.

2. Vaxet i kupan behöver förnyas med några års intervall. Med Willabs olika lösningar för vaxkakegjutning kan man själv tillverka nya vaxkakor. 


Drottningodling

Att avla på bin är en självklarhet för binäringen precis som inom alla djuruppfödningar.

I biaveln eftersträvas bland annat honungsbin som är fromma och inte är för aggressiva, håller god hälsa och producerar en stor mängd honung.

Bidrottningen är nyckeln till aveln eftersom hon är den enda som lägger ägg och parar sig. Varje bisamhälle har i regel endast en drottning. Arbetsbina märker snabbt om drottningen försvinner och föder upp nya drottningar av späda yngel för att kunna få en efterträdare. En bidrottning kan leva i upp till 5 år.

Drottningodling kräver noggrannhet, planering och kunskap. Redskapen för att lyckas hittar biodlaren i Boles sortiment, oavsett om det är för hobbybiodlaren som föder upp drottningar för eget bruk eller yrkesbiodlaren som säljer drottningar eller avläggare professionellt.

Isolerad parningskupa för drottningodling i EPS-plast med plats för fyra microramar och ett utfodringsfack. Att använda EPS-plast är en beprövad teknik som har många fördelar, som isolering, lätt vikt och lätt rengöring. För att bygga ett mindre samhälle krävs endast denna isolerade parningskupa med plats för 4 ramar. Parningskupan har en separat foderbox med löstagbart tak och botten. Bina bygger själva vaxet i de fyra kakhållarna.

Premium isolerad parningskupa för drottningodling i HDPE/PP-plast. Delvis isolerad med plats för 4 ramar. Kupan har snäpplås för extra säker hantering och går att stapla och låsa ihop på höjden. Löstagbar bottenplatta med ventilation, innertak/täckskiva i transparent plast med foderbox med spärrgaller. Foderboxen har ett rutnät som gör att bina inte drunknar i sockerlösning/fodrer. 

Isolerad 16 ramars parningskupa i EPSfoamplast. Med foderlåda, avskiljare och dubbla fluster. Kan slås samman till en större parningskupa. Utdragbar ventilerad botten. Kupan ger dig möjlighet att bygga mindre samhällen med minimalt med utrustning. Med hela 16 ramar går det att odla fram medelstora bisamhällen utan investering i stora kupor. Tillverkad i EPS-foam som isolerar och stänger ute ljud och kyla.

Tvåradig komplett drottningodlingsram med plats för 24 drottningcellsbehållare i plast för Langstroth 1/1 (hel) format. Drottningodlingsramen levereras komplett med hela 24 st cellkoppar och förslutningsbara drottningburar tillverkade i PP-plast. Cellkopparna används för att larva om i. Därefter växer larverna till sig i koppen och sätts i ramen för att sen placeras i bikupslådan/sargen. Kläckburarna sätts på drottningcellen först när den är täckt av vax för att förhindra att den bits sönder.

Odlingskassett

En odlingskassett låter drottningen lägga ägg direkt i cellkopparna. Biodlaren slipper därmed arbetet med omlarvning och får yngel i rätt ålder i upp till 110 cellkoppar vid ett och samma tillfälle. Levereras komplett med cellkoppar. Monteras på ramen i det bisamhälle du önskar odla från. Drottningen stängs tillfälligt in i odlingskassetten för att lägga ägg i cellkopparna. De nya äggen kan flyttas över på en odlingsram för uppdragning av drottningar. 

Omlarvningsnål

Med en omlarvningsnål förenklas arbetet med omlarvning. Används för en smidig förflyttning av larver vid drottningodling. När toppen trycks ner skjuts en tunn platta/tunga ut för som fångar upp larven. Därefter kan den placeras i cellkopp.

Förstoringsglas & pannlampa

Svart pannlampa i plast med förstoringsglas. Detta är ett utmärkt hjälpmedel vid arbete med drottningodling eller andra arbeten som kräver precision och hantering av små saker som är svåra att se med blotta ögat.

Ingår etui med fyra olika linser med olika förstoringsgrad. Drivs med två batterier (AA). Justerbar i storlek för bra passform. 

Drottningburar

Drottningbur i vit plast för drottningceller. Försedd med nät som möjliggör för arbetsbina att mata drottningen när hon är kläckt. Andvänds för förflyttning, tillsättning eller kläckning av nya drottningceller eller redan kläckta drottningar i bikupan. 

Expanderbar/utdragbar transportbox för flytt och förvaring av drottningar. Tillverkad i vit plast som kan dras ut för att anpassa storleken på utrymmet i buren. Bur i två delar som passar i varandra. Väl ventilerad. Används för transport och tillvänjning av bidrottningar.

En enkel transportbox för drottningar, i gul hårdplast med löstagbar botten. Väl ventilerad. Används för transport och tillvänjning av bidrottningar.

Märkning av drottningbin

Oskadlig permanent märkning

För att märka bidrottningen i syfte att skilja dem från mängden rekommenderas en doft- och giftfri märkpenna som inte är skadlig för bina.

Hos Bole finns giftfria märkpennor i olika färger. De olika färgerna representerar åldern på drottningen. Läs mer om detta på produktsidan. 

För att underlätta märkning, använd en märkbur, gärna med enhandsfattning. 

Fjäderbelastad Infångarklämma i genomskinlig hårdplast. Används för att undvika att skada drottningen och enklare separera henne från kupan vid märkning eller annan åtgärd.

Märkningsrör för bidrottning. Består av ett rör i genomskinlig plast med plastnät över ena öppningen samt en pistong i trä där ena änden är vadderad med skumgummi. Pistongen passar i röret med en diameter på 45mm. Genom att placera drottningen i röret och försiktigt trycka ner drottningen mot gallret med den vadderade pistongen kan drottningen fixeras mot gallret för märkning

Märkningsbur för bidrottningar i innovativ design. Ett lättanvänt och skonsamt redskap för märkning av drottningar. Buren är i genomskinlig hårdplast med ett galler i gul plast som skjuts för öppningen. Drottningen placeras i buren och gallret skjuts för öppningen. Därefter förs den vadderade cylindern försiktigt uppåt tills drottningen är fixerad mot gallret. Konstruktionen möjliggör att man kan hantera buren med en hand.


Startpaket för Biodlaren

För att underlätta att välja utrustning och snabbt komma igång med biodlingen har vi satt ihop några bra startpaket. Paketen innehåller produkter som behövs och som vi rekommenderar inom Bikupor, Bigård, Drottningodling samt Honungs- och Vaxhantering. 

 

Komplett Träkupa med tillbehör

Startpaket för den som vill börja med biodling. Innehåller en komplett kupa med tillbehör, samt för bigården nödvändiga redskap. 

 

Komplett Plastkupa med tillbehör

Startpaket för den som vill börja med biodling. Innehåller en komplett isolerad plastkupa med tillbehör samt för bigården nödvändiga redskap.

 

Drottningodling

Ett komplett paket för den som vill börja med drottningodling. Innehåller drottningodlingsram och odlingskasset samt redskap för märkning och tillsättning av bidrottningar.

 

Honung- och Vaxhantering

Paket för ett fullutrustat slungrum. Innehåller handdriven slunga, redskap för honungsskörd och omvaxning av biramar. Även refraktometer och luftfuktighetsmätare för att säkerställa miljön i rummet och kvalitén på honungen.


Copyright Bole Sverige AB | org.nr: 556540-3010