Hos oss hittar du allt du kan behöva för dina höns och fjäderfä oavsett om du har det som hobby eller arbetar med det professionellt. 

Vi erbjuder bl.a. hönsnät, hönshus, äggkläckningsmaskiner, värpreden, värmetak, värmelampor, vatten- och foderautomater m.m.

Nedan har vi samlat information och produkter till dig som kan underlätta vid planering och köp av utrustning!


Hönsgård/Hönshus

Höns mår bäst av att kunna gå ut varje dag. Med ett hönsnät kan du bygga en inhägnad i anslutning till hönshuset så att hönsen kan gå trygga utomhus och inte rymmer iväg.

Det är viktigt att skydda dina höns mot rovfåglar och rovdjur. Hönsgården behöver konstrueras så att inte rovdjur kan gräva sig in. Så ett nättak och stängselnät som grävs djupt ner i jorden är att rekommendera. Placera gärna en eltråd lågt på utsidan av gården för ett effektivt skydd.

Huset ska stå torrt, ha flera utgångar, rustat med vintervärme och ha fönster, gärna högt placerade så att inte de varma solstrålarna hittar in. Hönsen är värmekänsliga så det är viktigt att det finns tillräckligt med tillgång till skugga och att det går att vädras ordentligt.

Storleksmässigt brukar en tumregel vara att ha max tre stora höns eller fyra dvärghöns per kvadratmeter golvyta.

Tänk också på att du kan behöva ansöka om tillstånd innan du skaffar höns, framförallt om du har tänkt ha höns i trädgården, kolla vad som gäller i din kommun.

 

 


Skaffa rätt inredning

I hönshuset måste det finnas bekväma sittpinnar för hönsen att sova på, rekommenderat ca 20 cm per höna i bredd, men de ska också vara så tjocka att hönorna precis kan gripa runt sittpinnen. Placera gärna en skiva under sittpinnarna som samlar upp spillning och gör det enkelt att skrapa av varje dag.

Hönshuset måste också vara inrett med värpreden, vattenautomat, fodertråg och torr mark.

Värpreden där hönan ruvar upplevs som ett skyddat och mysigt ställe, där lägger hönan sina ägg, ruvar och vilar. Med ett värprede har du koll på var äggen finns.

I hönshuset måste det finnas tillgång till vatten- och matbehållare. Med en vattenautomat anpassad för höns och ett fodertråg blir detta smidigt. Med en vattenautomat så behöver du inte byta vattnet lika ofta så länge det är rent och fräscht.

Hönshuset kan med fördel isoleras, det behöver inte vara lika varmt som ett hus till människor då de flesta höns tål några minusgrader. Men om vattnet fryser så är det oftast för kallt även för hönsen.

När det är kyligt ute så kan en värmeplatta eller värmelampa vara bra. T.ex. kan värmeplattan placeras under vattenautomaten för att hålla vattnet isfritt. Värmelamporna förhindrar även att hönsen får frysskador när det är riktigt kallt ute. Det finns värmetak för kycklingar som ser till att de har det varmt under sina första levnadsveckor.

Marken bör vara torr och vara täckt med strö, halm, kutterspån eller sågspån.

 


Skötsel

Hönsen behöver rent vatten och nytt foder dagligen. Ge gärna hönsen foder inomhus för att minska smittspridning från vilda fåglar som kan lockas till maten.

Hönor är allätare när det kommer till hönsmat och de uppskattar varierad kost. De äter gärna matrester. De behöver få hel säd (men inte råg) samt grönfoder. Komplettera gärna hönsfodret med snäckskal som innehåller kalcium till värphöns för att de ska producera fina ägg med hårt äggskal. För att magen ska kunna hantera hel spannmål så behövs granitgrus. Komplettera gärna med koncentrerat hönsfoder som innehåller de proteiner och mineraler som de behöver.

Du behöver mocka ut hönsbajs varje dag och städa i hönshuset minst 1 gång i veckan.

Ungefär varannan till var fjärde vecka krattar du ur halmen/sågspånet och ersätter med nytt. Du behöver också skrubba redena då och då.

Två gånger per år behöver hönshuset storstädas, extra viktigt på våren. Då tar du ut värpreden, sittpinnar och all övrig inredning och skurar rent ordentligt med såpvatten. Golv och väggar ska också skuras ordentligt!

Det finns strömedel med tillhörande desinfektionsmedel som skapar möjlighet för en god och bra inomhusmiljö.


Ekosmarta och goda ägg

Det skaffar du enkelt med tamhöns!

Det är inte nödvändigt att ha en tupp för att få ägg, men tuppen ser till att skydda hönorna och främjar sammanhållningen i flocken.

En ung och frisk höna värper ca 25 ägg varje månad under sommarhalvåret. På vintern minskar det betydligt. Våren är hönsens bästa tid och de börjar värpa igen när ljuset återvänder efter vinterns vila, räkna med att det sätter igång i mars/april.

Hönsen mår bäst och producerar bättre ägg om de får gå ute och äta friskt gräs. Tillsätt massor med kalkämnen för att skal ska kunna bildas omkring ägget och för att det ska blir starkt.

Färgen på skalet beror på ras på hönan. Äggskalets färg har inget med smaken att göra utan smaken på ägget beror på vad hönsen äter.

Bole har äggkartonger så att du smidigt kan förvara dina ägg!

Det finns även äggkläckningsmaskiner i olika storlekar.


Kycklinguppfödning

En hönas fortplantning styrs av ljuset, ljuset triggar hormonerna som gör att hönan kommer igång med att lägga ägg. Om det finns en tupp i hönsgården och om hönorna vill ruva så är chansen stor att det blir kycklingar!

För att få mer äggproduktion så kan man med hjälp av ägglampor eller värmelampor stimulera ruvningen så att det produceras året runt.

Hönan värper i bästa fall ett ägg om dagen. När hönan tycker att det är tillräckligt många ägg i redet lägger hon sig och ruvar. Hönorna ruvar i tre veckor. Det är även möjligt att kläcka ägg i en äggkläckningsmaskin.

Efter att äggen har kläckts så går kycklingarna med mamman i ca 8 veckor. Hönan hittar mat åt kycklingarna och de lär sig att hitta mat själva. Det finns även anpassat kycklingfoder som kan vara bra att ge dem i början. 

Copyright Bole Sverige AB | org.nr: 556540-3010